Uutiset
Local

IOM:n pääjohtaja Amy Pope vieraili Suomessa

IOM:n pääjohtaja Amy Pope ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta)

Helsinki, 20. maaliskuuta – Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n (International Organization for Migration) pääjohtaja Amy Pope vieraili Suomessa 20. maaliskuuta 2024. Hän tapasi vierailunsa aikana sisäministeri Mari Rantasen, ulkoministeri Elina Valtosen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan. 

Tapaamisten keskustelunaiheena oli muun muassa IOM:n uusi strategia, jonka tavoitteena on ihmishenkien pelastaminen ja siirtolaisten suojeleminen, ratkaisujen löytäminen ihmisille, jotka joutuvat pakenemaan kotiseudultaan sekä säännösten mukaisen muuttoliikkeen kulkureittien helpottaminen. Keskusteluja käytiin myös Suomen ja IOM:n välisestä yhteistyöstä.

Pääjohtaja Pope vieraili myös IOM:n Suomen-toimistossa Helsingissä ja tapasi toimiston henkilökuntaa.

IOM Finland staff

Amy Pope on IOM:n ensimmäinen naispuolinen pääjohtaja ja on toiminut tehtävässä lokakuusta 2023 lähtien. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän työskenteli muun muassa presidentti Joe Bidenin neuvonantajana siirtolaisuusasioissa.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on johtava hallitustenvälinen järjestö siirtolaisuuden alalla ja osa YK:ta. Se on toiminut vuodesta 1951 ja sillä on 175 jäsenmaata sekä toimistoja yli sadassa maassa, mukaan lukien Suomessa vuodesta 1993.

IOM työskentelee Suomessa siirtolaisten, viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan sidosryhmien kanssa monenlaisten siirtolaisuuteen liittyvien asioiden parissa. IOM:n Suomen-toimisto tukee siirtolaisten kotoutumista, edistää kehitysyhteistyötä, avustaa ihmiskaupan uhreja sekä auttaa pakolaisten uudelleensijoittamisessa, perheiden yhdistämisessä ja siirtolaisten vapaaehtoisessa paluussa. IOM:n Suomen-toimisto hoitaa Suomen lisäksi toiminnan Ruotsissa ja Islannissa.

Lisätietoja: Miina Noroila, mnoroila@iom.int